Mensen houden van bloemen! Bloemen zijn mooi, kleurrijk en decoratief. Bovendien staan ze symbool voor menselijke emoties. Bloemenschilderijen zijn een verrijking voor uw interieur.

Bekijk onze bloemenschilderijen


Bloemenschilderijen te koop

Onze online galerie laat 'bloemportretten' zien, maar ook deftige, frivole, abstracte en strak vorm gegeven bloemenschilderijen en sfeerboeketten. Geliefde  Nederlandse bloemenschilderijen zijn het tulpenschilderij en het rozenschilderij. Verder zijn de violen, hortensia's, irissen, zonnebloemen en narcissen ook geliefd. Maar over het algemeen genomen zijn de grafische tulp en de schilderachtige roos het populairst in de beeldende kunst. 


De geschiedenis van bloemenschilderijen

In de loop van de geschiedenis zijn er vele bloemenschilderijen gemaakt. Vanwege het estheticisme en de symboliek van de bloem hebben kunstenaars zich er altijd al door laten inspireren.

Al in de vroege Middeleeuwen speelden bloemen, bladeren en planten een belangrijke rol als decoratieve elementen in de boeken, bouwwerken, interieurs, meubels, wandschilderingen en schilderijen. Schilders gingen zich specialiseren in portretten en allerlei soorten stillevens. Zo legden sommige kunstenaars zich toe op het schilderen van stillevens van eten ('ontbijtjes' bijvoorbeeld) of de jacht (waarbij het er om ging de dieren zo goed mogelijk af te beelden), maar er waren er ook die zich specialiseerden in bloemstillevens. De bloem, eerst als puur decoratief element op de achtergrond, ging nu een prominente plaats innemen. De prachtige 17deeeuwse bloemstillevens zijn gedetailleerd geschilderd en dikwijls voorzien van insecten en objecten als schelpen.

Sinds het verschijnen van het boek 'Urformen der Kunst' van Karl Blossfeldt in 1928 kijken mensen echter ook anders naar bloemen en planten. Blossfeldt was leraar aan de Hogeschool voor de Kunsten in Berlijn, waar hij door middel van dia's zijn leerlingen wees op de grafische vormen en structuren in de plantenwereld. Zijn boek sloeg in als een bom en nog altijd wordt zijn boek geraadpleegd door kunstenaars. In zijn visie lijkenstampers wel bouwwerken en stengels beelden. De bloem als kunstobject.


Bloemenschilderijen online

Bekijk de volgende soorten bloemenschilderijen online in onze galerie:
  • Decoratieve bloemenschilderijen
  • Figuratieve bloemenschilderijen
  • Abstracte bloemenschilderijen
  • Realistische bloemenschilderijen
  • Romantische bloemenschilderijen
  • Kleurrijke bloemenschilderijen
  • Stilleven bloemenschilderijen

Bekijk onze bloemenschilderijen online.| Meer